Zeliščna ajurvedska zobna pasta "Nageljnove žbice"Ajurveda je najstarejša znana medicina na svetu, njeni začetki segajo 5000 let nazaj v Indijo. Literarno beseda ajurveda pomeni »znanje o življenju« in obsega napotke, zapise ter zeliščne recepture za ohranitev in povrnitev zdravja. Ajurveda obravnava človeka celostno in zdravi tako fizično kot duhovno.

Zdravi zobje in ustna votlina imajo pomembno funkcijo pri prebavi hrane, ki se začne že v ustih. Če hrane zaradi slabih zob ali bolečih, krvavečih dlesni ne prežvečimo dobro, vplivamo negativno na celotno prebavo. Lep nasmeh pa je seveda pomemben tudi za našo samozavest. Ajurveda piše, da na zdravje zob najbolj vpliva prehrana, ki ne sme vsebovati preveč enostavnih in sestavljenih ogljikovih hidratov, ne sme biti ne prevroča in ne prehladna, izogibati pa se moramo tudi zamrznjene, ocvrte ali preveč začinjene hrane. V izogib težavam v ustni votlini je ajurvedska znanost razvila nekaj čudovitih in preprostih nasvetov za močne in zdrave zobe ter dlesni:

  1. Zjutraj si pred ščetkanjem zob obvezno očistite tudi jezik. Čez noč se na jeziku naberejo strupeni izločki neprebavljene hrane. Jezik ostrgamo od korena do konice. V ajurvedi se za to uporablja posebno kovinsko (nerjaveče jeklo ali baker) strgalo.
  2. Umivajte si zobe vsaj dvakrat na dan. Za čiščenje ajurveda priporoča različna zelišča kot so indijska melija (neem), drevo araka (miswak), nageljnove žbice ali sveto baziliko (tulsi). Izvlečke vseh naštetih zelišč najdemo tudi v dobrih ajurvedskih zobnih pastah.
  3. Zjutraj nikoli ne pijmo kave ali čaja na neumite zobe. To lahko resno ogrozi zdravje naših zob, saj s tem vsakih povečamo kislost v ustih in s tem večjo možnost za korozijo zobne sklenine.
  4. Zjutraj na tešče spijmo kozarec mlačne vode kateri dodamo žličko medu in sok polovice limone. S tem delujemo blagodejno in preventivno na našo ustno votlino in celotno telo.
  5. Po vsaki jedi nekajkrat sperite usta s svežo vodo.
  6. Za zdrave zobe in dlesni vzemite kozarec vode in ji dodajte malo kuhinjske soli. Raztopino grgrajte vsak večer pred spanjem.
  7. Gorčičnemu olju dodajte kavno žličko fino zmlete himalajske soli in naredite gosto pasto, ki jo nato vmasirajte v dlesni. Nato usta sperite z mlačno vodo. Mešanica deluje blagodejno proti vnetim in krvavečim dlesnim in bolečinam v zobeh. Namesto soli lahko uporabite tudi kurkumo.
  8. Po vsaki jedi žvečite nageljnove žbice, ki osvežijo ustno votlino in jačajo zobe ter dlesni.
  9. Nikoli ne mešajte zelo mrzlih jedi z vročimi, ker lahko tvegate poškodbe zobne sklenine.