Gotu kola (Centella asiatica) so tisočletja uporabljali za lajšanje mnogih težav v Indiji, na Kitajskem in Indoneziji. Uporabljali so jo za zdravljenje ran, izboljšanje umskih sposobnosti in za zdravljenje težav z kožo kot so luskavica in gobavost.

Nekateri uporabljajo gotu kolo za zdravljenje respiratornih infekcij npr. prehlada, predvsem na Kitajskem. Imenovali so jo »fontano življenja« zaradi legende, da je nek kitajski zeliščar živel več kot 200 let na račun jemanja Gotukole.

Zgodovinsko so jo uporabljali tudi za zdravljenje sifilisa, hepatitisa, želodčnih razjed, mentalnih težav, epilepsije, diareje, vročine in astme. Danes jo največkrat uporabljajo za zdravljenje težav venami in kronične venske insuficience. Uporabljajo jo tudi za jačanje mentalnih sposobnosti, kot obloge pri zdravljenju luskavice in za zdravljenje manjših ran.

Izvor gotu kole

Izvorno raste v Indiji, Japonskem, Kitajskem, Indoneziji in južni Afriki, Šri Lanki in Južnem Pacifiku. Nima ne vonja ne okusa. Raste v vodi in okolici vode. Ima majhne lističe v obliki možganov. Cvetovi so beli ali rahlo vijolični, sadeži so majhni in ovalni. Za zdravljenje se uporablja liste in steblo gotu kole.

Uporaba gotu kole

  • Boljši spomin: GOTU KOLA (Centella asiatica)Težave z venami: Gotu kola ugodno vpliva na zmanjševanje otekanja nog zaradi venske insuficience in izboljša pretok krvi. Študija 94 prostovoljcev z vensko insuficienco so po jemanju gotu kole opazili izboljšanje glede na skupino, ki je jemala samo placebo.
  • Zdravljenje ran in kožnih lezij: Gotu kola vsebuje triterpenoide, ki jačajo kožo, povečajo koncentracijo antioksidantov v rani in povečajo dotok krvi v to območje. V mnogih raziskavah so gotu kolo nanašali neposredno na kožo ali jo kako drugače uporabili topikalno za manjše opekline, luskavico in za preprečevanje brazgotin po operacijah.
  • Skleroderma: študija na 13 ženskah s sklerodermo je gotu kola olajšala bolečine v sklepih in kožno otrdelost ter izboljšala gibalnost prstov.
  • Nespečnost: Gotu kola deluje kot sedativ. Zato pomaga ljudem pri nespečnosti.
  • Težave s spominom: Gotu kola lajša težave s spominom in kognitivnimi funkcijami.