Rak spada med bolezni, ki jih označimo kot nekontrolirano širjenje tumorskih celic in lahko prizadenejo katerikoli organ. V metastazah se rakave celice podvajajo in potujejo po krvi in limfnem sistemu v ostale dele telesa. Rak v mnogih oblikah pomeni strašljiva diagnoza, ne samo zaradi sence smrti, ampak tudi zaradi mnogih stranskih učinkov zdravljenja, ki se jih poslužuje uradna medicina kot so kemoterapija in sevanje.

Zakaj poskusiti holistično terapijo?

V časopisu Los Angeles Times je bil objavljen rezultat ankete med onkologi, da preko 75 % onkologov ne bi nikoli uporabili iste kemoterapijo kot so jo predpisali svojim pacientom in to zaradi neefektivnosti in nesprejemljive toksičnosti terapije, če bi sami zboleli za rakom.

Kemoterapija in sevanje ubijata rakave celice, vendar uničita tudi imunski sistem. Začasno zmanjšan tumor se pogosto ponovno razraste, saj se telo zaradi oslabljenega imunskega sistema ne more boriti proti bolezni. »Kako veliko bolje je hraniti neposredno imunski sistem z naravnimi terapijami kot ga uničevati z takšnim zdravljenjem! Tako lahko imunski sistem kot sam ubije rakave celice brez stranskih učinkov in istočasno ozdravi telo,« piše o tem Dr. Loraine Day, dr. med, ki se je naravno ozdravila. Imela je tumor na prsih.

Moderna onkologija temelji na Halsteadovi teoriji. Usmerjena je neposredno na zdravljenje in odstranjevanje tumorja. Vendar stopnja smrtnosti pri raku ostaja zmeraj približno ista ne glede na razvite kirurške tehnike in agresivna zdravljenja. Halsteadova teorija je pomanjkljiva, saj zanemarja pacienta kot celoto.

»Medtem ko uradna medicina primarno zdravi raka in je usmerjena zgolj na bolezen in lokalne simptome, naravno usmerjeni zdravilci vidijo telo kot zaprt notranji ekosistem in verjamejo, da je disfunkcija ekosistema vodila v razvoj raka,« piše Dr. Michael Lam, avtor knjig o naravnem zdravljenju raka.

Deepak Chopra, poznavalec ajurvede, se v njegovi knjigi »Kvantno zdravljenje« sprašuje: «Zakaj ni čudež, ko telo ozdravi zlomljeno roko, ko pa telo ozdravi raka, potem pa je to kar naenkrat čudež?« Deepak Chopra dokazuje, da  človeško telo opravlja »mreža inteligence«, prizemljeno v kvantni resničnosti. Ta inteligenca obstaja v vseh naših 50 trilijonih celicah in celica lahko sebe ozdravi tudi od raka. Jačanje imunosti, zdrav način življenja, prehrana, redna telesna vadba in meditacija lahko popravi napačno informacijo, ki vpliva na nekontrolirano deljenje celic in pozdravi raka na kvantnem nivoju telesa.

Ajurveda proti raku

Rak in AjurvedaPo ajurvedi je telo podvrženo vplivu treh doš: vata, kapha in pitta. Rak je rezultat reakcije telesa na neravnovesje v došah.

Ajurveda svetuje slediti swasthi , kar vključuje redna sezonska rutina pravilne prehrane in naravnega življenskega stila. Posamezniki oboleli za različnimi boleznimi so bili dolgo časa podvrženi nepravilni prehrani, ponočevanju, preizčrpanosti zaradi dela, dnevnemu spanju, stimulansom, toksinom, zdravilom, stresu in anksioznosti. Pri takšnem načinu življenja sprva neravnovesje doš v nadaljevanju nezdravega življenjskega stila povzroči bolezen. Prebavni ogenj oslabi (jataragni), nastajati začne ama (toksini), ki blokirajo kanale (shrotas). Kanali se deformirajo. Deformacija kanalov povzroči rast nenormalnih celic in tako nastane rak.

Po ajurvedi se za zdravljenje in preventivo svetuje:

  • Odstranitev osnovnega škodljivega vzroka: izogibanje škodljivi prehrani in škodljivemu življenskemu stilu, ki sta povzročila neravnovesje doš.
  • Zmanjšanje povečanih doš: Zmanjšamo jih z Panchakarmo, ki vključuje očiščevalne terapije, ki povečajo moč metabolnih procesov. Panchakarma zajema pet tehnik: Vamana (bljuvanje), Virechana (odvajanje), Basti (medicinski klistir), Nasya (čiščenje nosnih votlin) in Rakta moksana (spuščanje krvi).
  • Zdravljenje prebavnega ognja (jataragni): Jataragni nadzoruje prebavo in vnos hranil. Pomaga pri nastanku hranilnega fluida (ahar rasa), vpliva na fizične elemente (doshas), tkiva (dhatus) in odvajanje (malas).
  • Pomlajevanje: Rasayane pomagajo vzdrževati funkcijo metabolizma in encimov v najvišji kondiciji in povečajo nastanek novih celic in tkiv. Rasayane preprečujejo raka in lajšajo težave pri rakavih obolenjih, povečajo nastanek ojasa in s tem povečajo moč imunskega sistema. Jačajo celice in telo.
  • Satvavajaya chikitsa: Ajurveda obravnava um in telo kot celoto. Rak oslabi um. Dobra duhovna praksa in pozitiven, uravnotežen um je pomemben pri zdravljenju raka. »Ko uravnotežimo notranji fizični in psihične sistem, odstranimo vzrok bolezni, ozdravimo simptome te bolezni in se ozdravimo vseh posledic te bolezni.«