Spomladansko razstrupljanje telesa in ajurveda

Začelo se je pomladno vreme in pomladna energija. Spreminjajoči cikli vroče - hladno med dnevi in tudi v samem dnevu pošiljajo mešane signale našemu telesu. Sicer naravni vremenski tok zahteva dosti več prilagajanja v samem telesu, saj se poleg prilagajanja vremenskem spremembam telo pripravlja tudi na naravno razstrupljanje.

V času mrzlih letnih časov naše telo potrebuje več hranil, zato takrat tudi več pojemo. Jesti več pomeni za zimski letni čas naravno, saj s tem umirjamo vato. Dodatna teža nas naravno greje in tudi na sploh je naše počutje boljše. Če v zimskih mesecih spustimo obrok takoj občutimo, da nas malo bolj zebe. Hrana je gorivo, s pomočjo katere naš metabolizem obdrži normalno telesno temperaturo.

Vendar povečano konzumiranje zimske hrane lahko vodi tudi v povečanje nastanka ame, ki je toksična za naše telo. Tako kot velja za živali, ki v pomladnih mesecih naravno izgubijo vso zimsko maščobo, velja tudi za nas, da se moramo znebiti odvečne prtljage.

Pomlad poživlja. Je čas obnove in pomladitve. Vrnila se je sončna svetloba in z njo toplota. Življenje se ponovno zbuja. Spomladansko čiščenje je naravno – večkrat imamo ravno spomladi željo očistiti vse staro in globoko ter ustvariti nov prostor. Ajurveda vzame to globoko nezavedno željo za zelo pomembno, za naraven premik, psihološko tendenco očistiti se navznoter.

Nabiranje zimskih toksinov (ame)

Čez zimo se toksini nabirajo v našem telesu. V telo vstopajo preko hrane, zraka, vode, kemikalij, gensko spremenjenih organizmov, onesnaževalcev in konzervansov. Tukaj igra vlogo naš prebavni ogenj, agni. Prenajedanje ob praznikih in na splošno slabe prehranjevalne navade lahko znižajo moč agnija in vodijo k nastanku ame. Ama povzroči brezvoljnost, debelost, nespečnost in še kaj hujšega. Stres zaradi dela, družinske in finančne težave ravno tako vplivajo na nastanek ame.

Ama je neprebavljen material (hrana in misli), ki se kopiči v celicah in kanalih in upočasni vse – prebavo in izločanje. Ajurvedska rešitev je: dajte telesu možnost, da se razstrupi po naravni poti.

Pomladna razstrupitev

Spomladansko razstrupljanje telesa in ajurvedaPomladni čas je idealen za nežno čiščenje z ajurvedskim postopkom Panchakarma. Za Panchakarmo so primerni prehodi med letnimi časi, pomlad ali pa ko je telo res že »nabito« s strupi. Panchakarma jača agni ali prebavni ogenj, zato se ama ne more več akumulirati.

Če ne morete obiskati ajurvedskega terapevta, se lahko očistite tudi sami doma v času prehoda med letnimi časi. Najbolj važna je dieta, ki je sestavljena iz toplih, lahkih in hranljivih obrokov kot so juhe ali lahki obroki nežno začinjene zelenjave z žitaricami kot so kvinoja, kus kus ali proso. Uživajte v lahki dieti vsaj nekaj tednov med menjavo sezone in »pokurilo« vam bo nekaj odvečnih toksinov.

Ravno tako je pomemben počitek in pitje toplih napitkov, dnevni sprehodi in ostala vadba, primerna za vašo konstitucijo.

Če se med obroki počutite lačni bolj kot ponavadi, ali čutite težkost in polnost še dve uri po obroku: to je znak, da imate prešibak prebavni ogenj. Agni lahko povečate z različnimi čatniji, kot dodatek obroku.

Obroke pripravite z začimbami, ki podpirajo vaš imunski sistem: kumino, koromačem, koriandrom, kurkumo, ingverjem in črnim poporom. Začimbe ravno tako povečajo vaš prebavni ogenj in odstranijo amo.

Še nekaj nasvetov pri spomladanskem čiščenju telesa:

  • Pojejte mnogo sveže pripravljene ekološke pomladne zelenjave in ekoloških žitaric.
  • Uživajte v ekološkem sadju, sokovih in polnomastnem mleku – to je boljše kot procesirano mleko.
  • Spijte dovolj čiste vode. Popijte je vsaj 2 litra na dan, tako boste izplaknili vse vodotopne toksine iz telesa.
  • Redno uživajte v vadbi na prostem.
  • Jejte hrano, ki je topla in lahka za prebavo.
  • Izogibajte se rdečega mesa, refinirane ali konzervirane hrane, soli, kave, pripravljenih produktov in alkohola.